Hemanjiom, Türkçe tabiriyle damar beni vücudun damar bulunan her yerinde görülebilen bir rahatsızlık olmakla beraber “şarap lekesi”, “doğum lekesi” gibi isimlerle de bilinmektedir. Bir çok anne ve baba bu hastalık hakkında bilgisi olmadığı için çocuklarında gördüklerinde endişeye kapılarak panik yapmaktadır. Her ne kadar nadir görülen bir rahatsızlık gibi dursa da azımsanmayacak kadar fazla insanda bulunmaktadır.
Çoğu damar beni zaman içerisinde kendiliğinden küçülerek gerilemekte veya tamamen kaybolmaktadır. Ancak ailelerin çocuklarını sıkı takibe alarak sürekli kontrol etmeleri elzemdir. Çocuğun yanağında hemanjiom olduğunu varsayalım. Her haftanın bir günü mutlaka damar beninin boyutunu ve rengini mutlaka etmelisiniz. Eğer rengi açılıp boyutu küçülüyor gibiyse herhangi bir sorun yoktur ancak çok kısa zaman içinde rengi aşırı şekilde değişip boyutunda da değişikler oluyorsa doktora başvurulması gerekmektedir. Şimdi damar beni ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamaya çalışalım.
Hemanjiom Nedir?
Doğuştan gelen bir damarsal hastalıktır. Neden oluştuğu henüz bir netlik kazanmamıştır. Hastalık damar ve karaciğerde görülebilir. Boyutu iğne ucu kadar küçük olabileceği gibi 20-30 cm boyutuna da varabilmektedir.
Hemanjiom Hastalığının Riskleri
Damarsal bir hastalık olan hemanjiom, en ufak bir tahrişe maruz kaldığı taktirde kanamaya neden olabilir. Kanama söz konusu olduğunda ise sonuçları maalesef hayati tehlike içerebilir. Bu sebeple çocuklarınızda damar beni ile karşılaştığınızda hemen doktora başvurarak muayene ettirmeniz gerekmektedir.
Muayene ve Tedavi Gerçekleştirmekteyiz
Damar beni cilt yüzeyinde olduğu taktirde teşhisi oldukça kolaydır. Ancak bu tanıyı mutlaka uzman doktor koymalı, aileler kendilerine göre teşhis etmemelidir. Telefon numaralarımızdan bize ulaşarak bilgi ve randevu alabilir hatta WhatsApp üzerinden de fotoğraf gönderebilirsiniz.
Aileler Ne Yapmalı?
Gün sayarak çocuğunun doğmasını bekleyen aileler maalesef doğum sonrasında çocuklarında bu sorunu görerek üzülür ve paniğe kapılırlar. Ancak ailelerin burada son derece soğuk kanlı olması ve bilinçli bir şekilde yaklaşması doğru olacaktır. Endişeye kapılıp, panik yapmadan bir doktora başvurmalı ve çocuklarında ki bu vak’anın takibini yapması gerekmektedir.
Damar beninin boyutu ve rengi gibi faktörler sürekli olarak takip edilerek herhangi bir beklenmedik ve hızlı bir değişimde doktorlarına başvurmalıdır. Haftalık veya aylık periyotlarla yapılacak olan bu takip önem arz eder. Beklenmedik bir değişim olduğu taktirde ise tedaviye alınmalıdır.
Hemanjiom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lazerle Hemanjiom Tedavisi
Teknolojinin gelişmesi sağlık alanında da bir çok avantaj sağlamıştır. Bir çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaya başlayan lazer teknolojisi oldukça etkili ve başarılı bir yöntemdir. Lazer cilt üzerinden uygulanan bir yöntem olduğu için hiç bir kesi, dikiş veya benzeri dezavantaja maruz bırakmadan damar benini tahrip etmekte ve böylece sorun düzelmektedir.
Köpük Skleroterapi Tedavisi
Varis hastalarının tedavisinde de kullandığımız bu yöntem hemanjiomun tedavisi içinde oldukça etkin ve başarılıdır. Üstte bahsettiğimiz lazer yalnızca yüzeysel olan vak’aların tedavisinde etkinken daha derin vak’alarda köpük skleroterapi tercih edilmelidir. Yine cilt üzerinden yapılan bu uygulamada tıpkı variste olduğu gibi ilaç vak’anın içine enjekte edilerek damar beninin yok edilmesi amaçlanmaktadır. Ancak tedavi sorunun büyüklüğüne göre 1 ya da 20 seans arasında sürebilir.
Ücretsiz Muayene
Hemanjiom hastalığının muayenesini ücretsiz olarak gerçekleştirmekteyim. Dilerseniz iletişim bilgilerimizden bize ulaşarak ya da WhatsApp üzerinden fotoğraf göndererek detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Op. Dr. Rüştü Kalaç, 1989 yılında Ankara Tıp Fakültesinden mezun olmuş ve 1998 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimini alarak Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Şu an IDEA TIP Şişli'de ameliyatsız varis ve hemanjiom tedavisi uygulamaları gerçekleştirmektedir.